joi, 26 august 2010

Problema tiganilor

Voi discuta in acest articol despre expulzarea tiganilor din Franta si despre problema integrarii tiganilor in comunitatile in care locuiesc.

Opinii de prin presa: vina este aruncata in toate directiile, incepand de la guvernul roman, la tigani, la statele care-i gazduiesc. Prin acest articol nu vreau sa gasesc un vinovat, doresc sa expun opiniile presei internationale in privinta acestei probleme, apoi sa va expun propria-mi parere legata de modalitatea de rezolvare a problemei.

New York Times: Preşedintele Nicolas Sarkozy a ordonat expulzarea imigranţilor ilegali romi, precum şi desfiinţarea taberelor lor într-o mişcare care a fost etichetata de către grupurile pentru drepturile omului drept xenofoba. Ministrul de Interne Brice Hortefeux a declarat joi la postul de radio RTL ca in urmatoarele trei luni, el va folosi decretele pentru a desfiinţa aproximativ 300 de tabere ilegale, din care 200 aparţin romilor. Aceste tabere sunt o sursă de "trafic ilicit, copiii exploataţi pentru cerşit, prostituţie sau delincvenţă", a spus el. Pozitia NYT a fost cat se poate de clara: Nicolas Sarkozy este xenofob. Vinovat este Sarkozi ca discrimineaza.
A fost facut un reportaj de catre un reprezentant NYT, Scott Sayare, intr-o familie de tigani romani - familia Lingurar, al caror copil este in stare grava intr-un spital si, cu toate astea, trebuie sa paraseasca Franta. In reportaj se vorbeste de atacurile politiei asupra taberelor de tigani si despre nedreptatile la care sunt supusi acestia. Pentru suma de 300 euro, acestia au decis sa paraseasca voluntar Franta. Se vorbeste de faptul ca romanilor si bulgarilor le este foarte greu sa-si gaseasca de munca in tarile UE tocmai pentru ca legile ii descrimineaza. Asadar, legile ii discrimneaza, autoritatile se poarta urat cu ei.
BBC: "cersitul este singura metoda de a supravietui a acestor oameni", se spune intr-un articol ce descrie cazul repatrierilor. Sarkozy este de parere ca aceste tabere pot fi legate de crima organizata si de infractionalitate crescuta. Tot el declara ca cine doreste sa devina cetatean francez, trebuie sa demonstreze ca merita aceasta postura. Se mentioneaza apoi ca tiganii au fost persecutati de-a lungul istoriei si ca multi oficiali ai UE s-au declarat impotriva actiunilor Frantei in privinta tiganilor. Si in acest articol, pozitia pare a fi de partea tiganilor.
CNN: in acest articol, pozitia nu mai este la fel de intelegatoare cu tiganii din Franta. Sunt prezentati ca un popar sarac care nu doreste sa munceasca si care ameninta ca se va intoarce in Franta in cel mai scurt timp.
The economist: Guvernul francez preseaza autoritatile romane sa integreze tiganii mai repede pentru a nu se mai confrunta cu asemenea situatii. Cumva vina este a guvernului roman pentru ca nu a rezolvat problema integrarii tiganilor.
Telegraph prezinta schimburile de replici dintre oficialii francezi si cei romani.
Ziarul italian La Repubblica aminteşte că şi Vaticanul s-a alăturat criticilor. Secretarul consiliului pontifical pentru migranţi şi nomazi a apreciat că expulzările din aceste zile "contravin legislaţiei Uniunii Europene şi chiar celei franceze.
L'express reia declaraţiile iritate ale ministrului francez de interne, Brice Hortefeux, care a invitat Comisia Europeană ca, în loc să critice, "să se mobilizeze pentru integrarea efectivă a Romilor".



 

Deci, guvernul roman nu-i integreaza, nu le da locuri de munca. Guvernul nostru nu este in stare sa gaseasca locuri de munca pentru nimeni, asadar problema nu are cum sa-si gaseasca rezolvare in tara. Si nici nu ma astept ca ministerul, acel loc plin de competenti sa gaseasca o solutie, cel putin nu cu acei oameni.
Tiganii nu vor sa munceasca chiar daca ar avea aceasta posibilitate- de cand lumea si pamantul, oamenii astia au calatorit cu a lor casa pe roti- mijlocul lor de transport avand maximum 2 cai putere. Acest lucru face parte din traditia lor pe care nu vor sa si-o piarda. Ei canta, danseaza, nu le place munca grea si nu o fac pentru ca sunt suficient de isteti sa faca rost de bani in alt mod.
Nu-mi plac tiganii agresivi, cum nu-mi plac romanii agresivi, nici talharii, ciorditorii, violatorii, cei care fac trafic de carne vie sau de masini furate, nu-mi plac camatarii. Nu-mi plac oamenii astia, indiferent ca-s romani sau tigani. Din pacate pentru etnia asta, sunt mai multi tigani care fura, violeaza, sunt agresivi, schilodesc alti oameni decat romani.
Dacă te iei după datele de la recensământ, în România trăiesc 535.000 de romi, dar numărul lor este în realitate de trei-patru ori mai mare, spune Magda Matache, directorul executiv al Asociaţiei Romani Criss. Iar statisticile referitoare la cei 1,5-2 milioane de oameni sunt, întotdeauna, negre: peste 26% dintre romi îşi duc viaţa numai din ajutorul social, 14,4% mizează pe venitul minim garantat, iar 80% trăiesc în sărăcie.
Nu pot sa cred ca cea mai mare parte a lor e asa neputincioasa incat sa nu-si gaseasca un loc de munca precum toti ceilalti oameni care muncesc. Problema e legata de traditia lor- nu sunt incurajati sa faca scoala multa, se casatoresc devreme, toarna cativa copii si apoi traiesc in saracie toata viata, bazandu-se pe ajutorul de somaj, alocatia copiilor (care consituie principalul motiv pentru care copiii sunt dati la scoala), ajutor de handicpat. Unii isi trimit copii la cersit, altii se schilodesc si merg ei insisi la cersit. Daca vor sa reuseasca, o pot face! Exista atat de multe ONG-uri care le pot acorda sprijin si atat de multi bani implicati in campanii de ajutorare a tiganilor incat nu au nicio scuza.
Connect-R e un tigan cum mi-as dori sa fie toti! Cunosc cativa tigani scoliti, multe fete care nu sunt incurajate de la 15 ani sa se casatoreasca, tigani mutati in case care duc o viata normala pentru un individ al secolului 21. De-ar fi toti asa, i-am integra fara probleme. Trebuie sa existe cooperare de fiecare parte. Ajutor exista, poate nu suficient, dar daca ar solicita ei mai mult, sunt sigura ca s-ar acorda mai mult!

Statele europene nu-i mai suporta pentru ca nu muncesc, pentru ca fura, pentru ca deranjeaza ordinea publica. Aceste state nu au ce face decat sa ii dea afara din tara daca si numai daca au descoperit ca muncesc la negru sau ca au comis o infractiune. Asadar, nu exista nici aici o solutie.


Singura solutie care pare a fi si una ce poate fi aplicata este ca ei sa incerce sa se adapteze conditiilor secolului nostru! Si daca politicienii tigani si-ar da seama ca acest lucru i-ar ajuta, ar incerca sa faca mai multe pentru etnia lor si nu sa se ascunda in spatele imaginii de roman, problema ar fi pe jumatate rezolvata!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu