marți, 24 august 2010

Cernobal- dupa 24 ani

Oamenii de ştiinţă care au studiat zece ani impactul dezastrului de la Cernobîl asupra faunei din zona contaminată au găsit o metodă de a depista cele mai afectate dintre specii, anunţă BBC.

Într-un studiu publicat în "Journal of Evolutionary Biology", cercetătorii arată că secretul vulnerabilităţii în faţa contaminării radioactive stă în ADN-ul diferitelor specii.
Profesorul Tim Mousseau, de la Universitatea din Carolina de Sud (SUA) şi Dr. Anders Miller, de la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică din Paris (Franţa), au strâns informaţii despre populaţiile de insecte, păsări şi mamifere din zona contaminată după explozia din aprilie 1986.
Cu fiecare generaţie, ADN-ul unei specii se schimbă câte puţin. Este o consecinţă a balanţei naturale dintre mutaţii şi capacitatea de a repara ADN-ul denaturat. Pe scurt, acesta este procesul de evoluţie a speciilor.

O miză imensă: cum se "adaptează" o specie unui dezastru
Rata acestei schimbări este denumită rata de substituţie, deoarece bucăţile de ADN sunt înlocuite de altele. Acesta informaţii, cu schimbările de-a lungul timpului, sunt disponibile într-o bază de date, aflată într-o permanentă completare.
"Am descoperit că, atunci când analizăm speciile de la Cernobîl, putem prezice, cu ajutorul ratei lor de substituţie, care sunt cele mai vulnerabile la contaminare", spune profesorul Mousseau pentru BBC. Omul de ştiinţă crede că Cernobîl oferă o "şansă unică de a observa un fenomen în derulare", de a vedea ce se întâmplă cu speciile în condiţiile unui astfel de dezastru de mediu.

Tumori depistate la rândunica de casă
Studiul ar putea avea şi o altă miză, chiar mai preţioasă: s-ar putea stabili care sunt speciile cele mai afectate de tot felul de poluanţi. În cazul Cernobîl, se pare că păsările viu-colorate, care migrează pe distanţe lungi, au fost cele mai afectate de contaminarea radioactivă.
"O explicaţie ar putea fi că aceste specii au un mecanism de refacere a ADN-ului mai slab", spune profesorul Mousseau. Printre cele mai afectate specii se găseşte şi o subspecie a rândunicii de casă (foto), pasăre care migrează pe distanţe foarte lungi. La aceste păsări, cercetătorii au observat tumori pe picioare, pe gât şi în jurul ochilor.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Consecintele avariei de la Cernobal au efost echivalate cu cele ale exploziei a 500 de bombe nucleare de marimea celor de la Hiroshima si Nagasaki. Peste 116.000 de persoane au fost evacuate din zona contaminata si inca 230.000 de persoane din zonele adiacente.

Timp de 9 zile, in atmosfera s-au inregistrat radiatii de 400 de ori mai intense decat bomba atomica de la Hiroshima. Specialistii ucraineni afirma ca efectele exploziei nucleare vor fi resimtite cel putin 300 de ani de acum inainte, iar norii radioactivi se vor mai forma si in urmatorii 50 de ani.
In urma unei erori umane, lucrurile au scapat de sub control si s-a produs o catastrofa, in urma careia au fost eliberate in aer 40 de compusi si elemente radioactive, cei mai periculosi fiind dioxidul de uraniu si produsii de fisiune puternic raioactivi (iod 131, care este absorbit la nivelul glandei tiroide, putand genera cancerul tiroidian, cesiu 134 si 137 - care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, ducand la cazuri de cancer pulmonar, leucemie sau mutatii genetice; strontiu 89 si 90 - care se acumuleaza in oase producand tumori si leucemie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu